Mange unge trenger søvnhjelp Ved hjelp av lys og hormonbehandling blir stadig flere tenåringer behandlet for forskrudde døgnrytmer

– Et høyt – og stigende – antall ungdommer kommer til oss for å få behandling for søvnproblemer. Det gjelder også tenåringer fra Asker og Bærum, sier Robert Magnusson, lege ved Somni søvnsenter på Ullevål, det eneste i sitt slag på Østlandet.

– En god del pasienter sliter lenge med livsstilssykdommer som overvekt, diabetes og depresjoner uten å forstå at kjernen til problemet er at de sover for lite, sier Magnusson.

– Jeg har sett mange eksempler på at pp-tjenesten ved skolen kobles inn ved problemer på skolen. Når saken undersøkes nærmere, viser det seg at det egentlig handler om for lite søvn. Selv om vi får stadig flere pasienter, er det vi ser bare toppen av isfjellet, fortsetter søvnlegen.

Han forteller at unge pasienter først og fremst har problemer med å sovne inn på kvelden.

Stresset
– Mange unge føler seg stresset når de legger seg, de opplever høye forventninger. Også til å være online hele tiden, mobilen er som regel med i sengen, sier Magnusson.
Behandling av søvnproblemer er nokså enkelt, og kan ofte gjennomføres på seks til ti uker.

– Det handler først og fremst om å endre forskrudde døgnrytmer, og ha fokus på at søvn er viktig. Du må passe på å få søvn til rett tid, i rett mengde, sier Magnusson.

Trenger ni timer
Lysbehandling og hormoner er metoder som benyttes i behandlingen. Den største utfordringen er å få til varig endring etter at behandlingen er over.

– Hvor mye søvn trengs?

– Det er store individuelle forskjeller, men de fleste tenåringer har et søvnbehov på nær ni timer hver natt. Hvis du ikke føler deg opplagt på dagen, sover du for lite, sier Magnusson.

Somni har planer om å åpne søvnklinikk også i Sandvika, trolig til våren.

Slik kan du få bedre søvn

Legg deg til samme tid hver kveld, stå opp til samme tid hver morgen.

Unngå å sove på dagtid. Trenger du hvile, begrens middagsluren til maks 20 minutter.

Ikke drikk kaffe, te eller cola etter klokken 17.

Å være fysisk aktiv gir bedre søvn, men unngå hard trening rett før leggetid.

Soverommet bør være mørkt og kjølig. Unngå bruk av datamaskin og mobil på sengen.

Dersom du ikke får sove – ikke bli liggende og vri deg. Stå heller opp og gjør noe annet.

Sett av tid på dagen til å gå gjennom ting du bekymrer deg over i stedet for å bli liggende og gruble på natten. 

Sebastian Flåterudsomni