Lite søvn gir ekstra kilo

Sover du dårlig? Lite søvn gir økt sultfølelse og studier viser at kroppsvekten stiger i takt med dårlig søvnkvalitet. Samtidig er de færreste klar over at de kan ha en søvnlidelse. 

Så mange som 1/3 av befolkningen er til tider rammet av søvnproblemer, og 10-15 prosent har vedvarende plager. Men det er store mørketall. De vanligste lidelsene er innsovningsproblemer og pustestans. På fagspråket snakker vi om insomni hvor man ikke klarer å falle i søvn, og obstruktivt søvnapné (OSA) hvor man sover men har pustestopp mange ganger i løpet av natten. Resultatet er hyppige oppvåkninger, som sammen med oksygenmangel kan lede til en rekke alvorlige helseproblemer. Søvnproblemer rammer i alle aldre, og både menn, kvinner og barn. 85 prosent blir aldri behandlet, fordi de rett og slett ikke vet at de er rammet.  

Overvekt - en av årsakene til søvnapné

Det er en tydelig sammenheng mellom overvekt og søvnapné. Det har sannsynligvis sammenheng med at det samles fettvev under tungen, i ganen og i svelget, slik at det blir vanskeligere for luften å passere. En annen årsak er at magen trykker mot brystet og åndedrettsorganene. 

En ond sirkel

Forskning viser at mangel på søvn gir økt lyst på mat, og da særlige den usunne søte og fete maten. Dette skyldes blant annet ubalanse i sult- og metthetshormonene.  I tillegg gjør søvnmangel terskelen høyere for fysisk aktivitet. Resultatet er ofte ytterligere vektøkning. Trøttheten forverrer seg og gjør det enda mer utfordrende å ta tak i egen livsstil og komme i gang med endringer i kost- og mosjonsvaner.

Fra den onde til den gode sirkel

Det er godt dokumentert at personer med søvnapné kan ha god effekt av å gå ned i vekt, men samtidig kan trøttheten være et hinder for å ta tak i sin egen overvekt. Ved å kombinere vektreduksjon og behandling av pustestoppene, vil man hjelpe seg selv inn i en god sirkel. En lavere vekt kan i seg selv bidra til å gi deg bedre søvn, mens bedre søvn kan være en god drahjelp for å gå ned i vekt. I sum vil du oppleve å få det overskuddet du trenger for å ta de sunne valgene i livet. 

Det er hjelp å få

- På Roede-kurs har vi i alle år hatt fokus på varige livsstilsendringer og da særlig på betydningen av riktig kosthold og trening. Med ny og økt kunnskap om sammenhengen mellom søvn og vekt, vil vi nå i langt større grad vektlegge betydningen av god søvn, sier fagsjef og ernæringsfysiolog Kari H. Bugge i Grete Roede.

Artikkel skrevet av Kari Bugge i Grete Roede: 

http://helsepersonell.greteroede.no/sovn-og-vektreduksjon/